Tudománykommunikáció, STEM-területek, STEM-kommunikáció, STEM-ismeretek – Egyre gyakrabban találkozhatunk a médiában ilyen és ehhez hasonló kifejezésekkel. De vajon mit is jelent valójában a STEM? Miért fontos a tudománykommunikáció? És hogy jön a képbe a Vízió Budapest? Erről szól a mai bejegyzésünk!

A STEM-ről

A STEM egy betűszó, ami a science (tudomány), technology (technológia), engineering (mérnöki tudományok), mathematics (matematika) területeket foglalja össze. Többféle kontextusban is hallhatod a fogalmat, az egyik legismertebb a munkaerőpiaci, hiszen ezeken a területeken gyakran kevés a szakember, azért a kevésért pedig valóságos csatákat vívnak a munkaadók.

Nem csoda ez, hiszen a STEM-területeken elképesztő változások mentek, mennek végbe. Az innováció melegágya ez a négy tudományterület, a technológiai újítások, a mérnöki fejlesztések pedig a mindennapi életünkre is hatással vannak.

A STEM-nek többféle változata is létezik, attól függően, hogy milyen egyéb részterületeket érint. Az eSTEM például a környezetvédelemre fókuszál, az iSTEM a STEM tanításának új módszereire, a STEMLE a STEM joggal és gazdasággal kibővített változata, a STEAM a művészetekkel kiegészült STEM, a STREM pedig az alap tudományokon kívül kiterjed a robotikára és a multimédiára is.

A tudománykommunikáció

A tudománykommunikáció fontossága abban ragadható meg, hogy a „közember”, aki ugyan nem a tudományos világban tengeti mindennapjait, azáltal, hogy megérti a tudományos újításokat, azok miértjét, sokkal tájékozottabban tud létezni a világban. Sajnos manapság az álhírek is komoly veszélyt jelentenek a friss információk birtokában azonban sokkal kisebb az esélye annak, hogy valaki ezek áldozata lesz.

A tudománykommunikáció alapvető célja tehát, hogy a tudományos szakzsargonnal megfogalmazott üzenetek „lefordítsa” a nem szakmabeliek számára. Többféle formában is megvalósulhat: klasszikus verziója a tudományos újságírás, a konferenciák, de ma már találkozhatunk innovatív rendezvényekkel is. Ezek célja, hogy fogyasztható, látványos módon tárják a közönség elé a tudományos felfedezéseket. Ilyen rendezvény a Tudományok Fővárosa, amit minden év szeptemberében a Vízió Budapest Tudománykommunikációs Ügynökség rendez meg.

Vízió Budapest, a STEM-ügynökség

Az ország első számú tudománykommunikációs ügynöksége a Vízió Budapest, akik zászlójukra tűzték a tudományok népszerűsítését. Ehhez a tudománykommunikáció és a marketing legmodernebb eszközeit használják fel.

Munkájuk az inbound marketing elvein alapszik, vagyis a fő fókusz arra helyeződik, hogy a fogyasztó, az olvasó hasznos információkkal, tanácsokkal gazdagodjon, miközben végig halad a fogyasztói alagúton. A Vízió által képviselt cégek közönsége a figyelem felkeltése szakaszban találkozik az adott márkával, ezután megtörténik az elköteleződés, a végső szakaszban pedig a fogyasztók válnak a márka nagykövetévé.

A tudománykommunikáció és a STEM területek fontosságára szerencsére egyre többen figyelnek fel. Üdítő, hogy elindultunk a tudományok népszerűsítésének hosszú útján és csak remélni tudjuk, hogy a közeljövőben tudományos magazint olvasni és kutatónak állni trendi dolog lesz.

Hallgasd meg Bartók Marcell tudománykommunikációs szakértő előadását a témában: